Foto Rittig

Scénické režimy u digitálních fotoaparátů

Dnešní digitální fotoaparáty mají i desítky scénických režimů.


Dnešní digitální fotoaparáty mají i desítky scénických režimů, na co jsou a využijeme je vůbec? Které scénické režimy jsou použitelné a jaký mají vliv na výslednou kvalitu fotografií?

Scénickým režimem rozumíme určité specifické nastavení digitálního fotoaparátu pro konkrétní fotografovanou scénu. Nejčastěji využíváme Portrét, Krajina, Sport, Noční foto nebo Ohňostroj a už samotné názvy nám napovídají, na jaké situace je lze použít.

K čemu scénické režimy?

Volbou scénického režimu fotoaparát pozná, co chceme fotografovat a jaké parametry nastavit. V případě, že fotíme krajinu, budeme chtít pěkně vyvážený snímek nejlépe s velkou hloubkou ostrosti, pokud fotíme západ slunce, chceme mít fotografii přirozeně tmavší a jiné podmínky budeme potřebovat, fotografujeme-li sport, kde požadujeme krátký čas expozice.

V rámci scénických režimů fotoaparát mění parametry, jako jsou clonová čísla, expoziční hodnoty, citlivost ISO, ostrost, kontrast, sytost barev a jejich vyvážení atd. U fotoaparátů s manuálním nastavením je možné tyto parametry měnit ručně, ale bavíme se zde o digitálních fotoaparátech. Podívejme se na pár z nich.

Základní scénické režimy

  • Krajina

Je režim vhodný pro snímání krajin, zelená a modrá barva je reprodukována živěji. Fotoaparát by měl nastavovat vyšší clonová čísla a nižší hodnoty citlivosti ISO.

  • Portrét

Tento režim slouží pro pořizování portrétových fotografií. Parametry se nastaví tak, aby bylo zaostřeno na focený objekt, naopak pozadí trochu neostré a aby pleťová barva vyšla co nejlépe.

  • Noční scéna

Nastavení tohoto užitečného režimu umožní fotoaparátu fotografovat za špatných světelných podmínek, kdy nelze kvůli velké vzdálenosti použít blesk. Jelikož je nastavena delší expoziční doba, je nutné použít stativ nebo znehybnit fotoaparát pomocí nehybné podpěry.

  • Noční portrét

Podobný režim jako Noční scéna s tím rozdílem, že kombinuje dlouhou dobu expozice s použitím blesku pro osvícení postav v popředí.

  • Sport

Při fotografování sportu potřebujeme co nejrychlejší možný čas. V tomto scénickém režimu tedy aparát využívá kratší dobu expozice, aby dosáhl nejrychlejšího času závěrky k ostrému zachycení dynamických scén.

  • Ohňostroj

Při fotografování ohňostroje je dobré tento režim aktivovat, protože samotné focení ohňostroje je opravdu obtížné. Vyžaduje pomalejší závěrku, čímž se podobá nočnímu snímání.

  • Muzeum

V Muzeum většinou nesmíte používat při fotografování blesk a navíc je zde málo světla. V režimu Muzeum fotoaparát zakáže blesk, zvýší citlivost ISO, aby expozice nevycházely příliš dlouhé.

  • Pláž a sníh

Tento režim má v praxi své opodstatnění a je dobré jej využívat. Při automatickém focení fotoaparát scénu exponuje tak, aby byla fotografie normálně světlá či tmavá podobně jako třeba krajina. Písek a sníh jsou ale světlejší než například tráva a na fotografii by vyšly nepřirozeně tmavé a ne tak bílé, jak ve skutečnosti jsou.

  • Dokumenty

Scénický režim, který umožňuje během okamžiku zvolit co nejlepší nastavení pro snímání textů a dokumentů. Fotoaparát zvýší kontrast mezi textem a pozadím.

Vyberte si pár režimů a s těmi se naučte fotografovat

Scénické režimy jsou užitečným pomocníkem a většinou ulehčují práci s fotoaparátem. Ovšem může nastat problém, je-li fotoaparát vybaven desítkami režimů a vy pak během focení máte vybrat například mezi 30 režimy, než naleznete ten, který potřebujete. Pokud se chcete naučit správně používat scénické režimy, je nejlepší vybrat si přibližně tak deset scénických režimů, a ty používat. Zkoušením zjistíte, zda jsou výsledné fotografie barevně vyvážené a ostré a zda jste s celkovým výsledným efektem spokojeni. 



{##}