Foto Rittig

Digitální fotografie

Zajímá vás digitální fotografie? Jste čerství majitelé nového digitálního fotoaparátu?


Zajímá vás digitální fotografie? Jste čerství majitelé nového digitálního fotoaparátu? Pak budete jistě chtít vyrazit pořizovat důležité snímky. Ještě než se s novým fotoaparátem vydáte fotit nějakou událost, je dobré se s fotoaparátem důkladně seznámit. Základní úkony, jako je například nastavení byste měli provádět automaticky a rutinně. Zjistěte si, jaké nastavení váš fotoaparát poskytuje, jaké možnosti nabízí a jak je co nejrychleji využít. Pořídit tu správnou fotografii lze někdy pouze v jediném okamžiku a vy musíte být připraveni.

Možnosti digitálního fotoaparátu

Vyzkoušejte si, co všechno váš digitální fotoaparát umí. Místa na paměťové kartě máte jistě dost a testovací fotografie vás nic nestojí. Zkoušejte různé nastavení, foťte v různých podmínkách a klidně si zapisujte, kdy a v jakém nastavení byl daný snímek pořízen. Při prohlížení v počítači porovnáním jednotlivých fotografií zjistíte, které se povedly a které ne.

Využijte různé efekty, triky, ale i základní režimy. Foťte za různých světelných podmínek. Vyzkoušejte si, zda postačí zvýšení citlivosti při nižší intenzitě osvětlení, nebo jestli je nutné použít blesk.

Rozlišení fotografií

Jaké rozlišení fotografií nastavit? Je nutné vždy mít maximální velikost? Vše má své pro a proti. U velkých fotografií je potřeba zvládat rostoucí množství dat a stále větší soubory. U fotografií s menším rozlišením nebudou případné úpravy tak kvalitní, ale zase se jich na paměťové médium více vejde.

Optimální je volba rozlišení fotografie podle použití, které pro fotografii zamýšlíte. Pokud chcete fotit pouze běžné momentky z dovolené, které nebudete nijak upravovat a plánujete je pouze přidat do rodinného alba, zvolte menší rozlišení. Větší rozlišení použijte u snímků, které chcete dále upravovat. Například pokud zamýšlíte ze snímku udělat výřez apod.

Využití automatického režimu

Digitální fotoaparát má tu výhodu, že za nás všechny potřebné parametry může nastavovat automaticky. Nejsou tak na fotografujícího kladeny žádné zvláštní nároky a snímek je dostatečně ostrý. To uvítají zejména začátečníci. Jsou ale situace, kdy automatické nastavení není vždy ideální. Například při fotografování v noci použije automat s největší pravděpodobností blesk, ovšem jeho dosah je limitován (3 – 5 m) a všechny ostatní objekty mimo dosah pak vypadají tmavě nebo v nejhorším případě nejsou vůbec vidět. I přesto je automat velice užitečný pomocník, který vyřeší spoustu problémů s dobrými výsledky.

V digitálním fotoaparátu lze také nastavit různé scénické režimy, které nabízí nastavení pro určité situace – focení krajiny, portrétu nebo detailu. Například režim pro noční focení nastaví delší expoziční dobu místo blesku a tím zajistí dostatečné osvětlení snímacího čipu.

Manuální režim

V tomto režimu zadáváte dobu expozice i hodnotu clony. Protože obě hodnoty mají zásadní vliv na expozici, může být pro méně zkušeného fotografa náročnější pořizovat v manuálním režimu kvalitní snímky. Manuální režim není vhodný, pokud chcete vyfotit to, co se právě děje nebo při fotografování v rychle se měnících podmínkách – jednou na slunci, pak ve stínu apod.

Naopak pro focení v ateliéru při portrétování nebo v  situaci, kdy máte na nastavení dost času. Dále se může hodit, při fotografování snímku, kde chcete zadat přesnou hodnotu clony a zároveň chcete mít přehled o době expozice.

Blesk

I v nejlevnějším fotoaparátu najdete základní navržení blesku:

  • automatické spuštění blesku

Tuto volbu hodně využívají hlavně začátečníci, kteří zatím nedovedou rozpoznat, zda blesk použít či ne. Má to své výhody, a pokud nafotíte jeden záběr na více snímků, dají se ty špatné vyřadit. Ovšem pro nasbírání zkušeností je lépe zkoušet a experimentovat.

  • zakázání blesku

Při této volbě se blesk nepoužije ani, když jsou nepříznivé podmínky. Obecně se nedoporučuje při zhoršených světelných podmínkách fotit bez blesku, ale mohou nastat situace, např. kdy je blesk v určitých místech zakázaný. Fotit bez blesku je vhodné v situacích, kdy je ještě světla ještě dost a případné použití blesku by způsobilo „tmu“ v pozadí.

  • vynucení blesku

Toto nastavení způsobí, že fotoaparát použije blesk bez ohledu na světelné podmínky. Tato volba je vhodná začíná-li být šero a fotoaparát se snaží, vzhledem k podmínkám, o zvýšení citlivosti či prodloužení expozice, která vede k rozmazání fotografie.

  • intenzita blesku

Některé fotoaparáty umožňují nastavit intenzitu blesku. Intenzitu měníme v případě, kdy je fotografovaný cíl blízko nebo naopak daleko od fotoaparátu.

Závěr

Přemýšlejte o fotografii, všímejte si rozdílů při použití různých možností a voleb, snažte se o focení těch nejlepších snímků, metodou pokus – omyl. To jsou ty správné kroky stát se zkušeným fotografem.



{##}