Foto Rittig

Fotíme sport

Jak správně vyfotit sportovní událost?


Jak správně vyfotit sportovní událost? Na co si dát pozor a na co nezapomenout? Ať už fotíte své ratolesti na sportovním zápase nebo si chcete jen tak vyfotit svého oblíbeného sportovce při jeho výkonu, je zde pár všeobecných rad a tipů, jak docílit snímky, které vám udělají radost. Fotografování sportu je zábavné a nemusíte být profesionál, abyste pořídili pěkné snímky. Sportovní fotografie by měly mít informační a na první pohled by mělo být jasné, o čem ta fotografie je. Měl by být na nich objektivně zachycen děj a dramatické pojetí.

Pochopit pravidla hry

Pokud chcete fotit nějakou sportovní událost a sám tento sport aktivně neprovozujete, je dobré se předem o něm něco dozvědět, zjistit si nějaké informace a pravidla hry. Zvláště u nestandartních sportů. Momenty, které stojí za to zachytit, se totiž odehrají velmi rychle a pro pořízení pěkných a působivých snímků, musíte předvídat, co se v kterém okamžiku odehraje a jak na to budou hráči reagovat.

Pokud je to možné, projděte si předem terén a seznamte se s prostorem.  Sportovní událost se může odehrávat venku nebo v hale a od toho se odvíjí také světelné podmínky.

Příprava

Každá sportovní událost nabízí velké množství okamžiků, které si budete chtít odnést. Proto nepodceňujte přípravu a ujistěte se, že máte nabitý akumulátor, zkontrolujte vybavení – filtry, dostatečně velké paměťové karty. Pokud máte na kartě málo místa, můžete si být jisti, že v těch nejdůležitějších okamžicích bude karta plná a vám všechny ty osudové okamžiky utečou před očima.

Stanoviště

Při sportovních utkání jsou většinou stanoviště přesně vymezené jako např. hokej apod. Všimněte si v televizi, když sledujete zápas, jak v blízkosti mantinelů pobíhají fotografové. To je to vyhrazené místo, které je dobře strategicky umístěné. Pokud se stane, že podmínky nevyhovují, je to jen na Vás, zda se budete řídit pravidly se zařízeným fotopassem nebo si stoupnete třeba do kotle mezi fanoušky.

Správný objektiv

Nemusíte mít přímo obří objektiv, ale nějaká investice do vhodného přístroje bude potřeba. S obyčejným digitálním kompaktem totiž žádných pořádných výsledků nedosáhnete. K dobrým výsledkům je zapotřebí zrcadlovky a velmi dobrým pomocníkem je stativ, polarizační filtr a také se bude hodit výkonný blesk. Pro většinu sportů využijete teleobjektiv délky alespoň 200 mm nebo alternativa s délkou 35 – 50 mm.

Světlo

Sport se může odehrávat v hale, venku, ve dne či v noci. Udělejte si pár zkušebních snímků s vaším fotoaparátem. Nízká hladina světla vyžaduje samozřejmě delší expozice a fotit do formátu Raw. V ponurém či tmavém prostoru je možné zkombinovat dlouhý čas, pohyb objektu a blesk. V případě, že se jedná o fotografování venku za dne, na světelnosti tolik nezáleží.

Talent předvídat  

V některých sportech lze snadno předvídat, kdy dojde k nějaké dramatické události, například na fotbale u branky nebo v basketbalu pod košem. Využijte toho, zaostřete na toto místo a vyčkejte. Když se schyluje k nějaké akci, zběsile mačkejte spoušť. Velkou výhodou je nastavené sekvenční snímání.

Blesk

Při focení amatérských či školních soutěžích jsou světelné podmínky většinou naprosto nevyhovující. Pokud to lze, můžete tyto podmínky vylepšit použitím blesku, ovšem ne vždy lze blesk použít. Záblesk může sportovce rušit a případně i ohrozit jeho výkon. Vyřešit takovou situaci lze bezdrátovým systémem, kdy blesk dostanete dostatečně daleko od hřiště, a nikomu nevadí.

Panning

Panning se používá při snímání rychleji se pohybujících objektů. Jedná se o souběžné sledování fotografovaného objektu. Objekt se stává ostrým a pozadí je rozmazané, čímž se sníží jeho rušivý efekt. Jednoduchý panning lze zvládnout i s kompaktem, ale pro pokročilejší techniky je třeba zrcadlovky s externím bleskem.

Při focení metodou panningu je důležité dostat daný pohybující se objekt do záběru a poté ho plynule sledovat v hledáčku nebo na displeji tak, aby byl v záběru stále na stejném místě. Pak stačí namáčknout spoušť, zaostřit a při pokračování v kopírování pohybu spoušť domáčknout. Panning vyžaduje jistý trénink. Trénovat můžete například na jedoucích autech.

Závěrem

Sporty jsou velmi intenzivní a dynamické. Hráčům se ve tvářích zrcadlí vztek i radost a to jsou chvíle, které stojí za to je vyfotografovat. Ovšem zachytit výraz tváře u sportovce je daleko těžší než se může zdát. Hráči se rychle pohybují, otáčí se za míčem nebo mají na hlavě helmy a prostředí (velká hřiště a stadiony) k tomu také moc nepřispívají. Snaha zachytit emoce ve tvářích sportovců se ale pro dobrý snímek vždy vyplatí.



{##}