Foto Rittig

Fotografování svatby

I když nejste profesionální fotograf, může se stát, že budete požádáni kamarádem nebo někým z blízké rodiny o pořízení snímků svatby.


I když nejste profesionální fotograf, může se stát, že budete požádáni kamarádem nebo někým z blízké rodiny o pořízení snímků svatby. Není to lehký úkol, řešíte kompozici, světlo nebo nastavení fotoaparátu a mnoho dalších věcí. Budete dělat všechno proto, aby byli novomanželé spokojení a aby se snímky vydařily. Zde najdete pár tipů a rad, jak splnit tento nelehký úkol bez ostudy a ke spokojenosti všech.

Důkladná kontrola foto vybavení

Před samotným focením je třeba zkontrolovat vybavení, to je základní věc. Znáte to, když potřebujeme, aby vše fungovalo jak má, jako naschvál nic nefunguje. Takže nabít všechny baterie a naformátovat paměťové karty. A hlavně nezapomenout vše uložit do brašny či batohu.

Pravděpodobně budete fotografovat v interiéru, kde je externí blesk téměř nepostradatelný. Na mnoha místech, kde se odehrávají svatby je totiž světla nedostatek. Vhodný je i hodně světelný objektiv a zvednutí hodnoty ISA. Také je dobré mít s sebou dva fotoaparáty. Na jednom nasazený nějaký teleobjektiv, na druhém např. portrétní padesátku. Můžete si sebou vzít náhradního fotografa a domluvit se co bude kdo fotit. Budete mít více záběrů z jednoho místa a mohou být zachyceny zajímavé momentky. Ti kdo fotí s digitálem, by měli mít alespoň dvě paměťové karty a databanku.

Před svatbou

Rozhodně je dobré sjednat si schůzku s novomanžely, která Vám umožní zjistit jejich představy a očekávání ohledně fotografií a průběhu svatby. Není na škodu vyrazit na místo obřadu o pár dní dříve a udělat si jasnou představu. Obřadní síň, místo kde se bude konat hostina, dosažitelné lokality pro portrétování. Pomůže Vám to vytvořit přehled, za jakých podmínek budete fotit, kam se postavit, kde bude potřeba externího blesku, kde fotit svatebčany pro společné fotografování atd. Porozhlédněte se kolem, třeba narazíte na nějaký zajímavý koutek nebo detail, který bude na fotkách vypadat dobře. Zjistěte si od novomanželů důležité členy rodiny, aby se Vám nestalo, že budete fotit vzdálené příbuzné nebo ženichova kamaráda a maminku nevěsty ne.

Svatební přípravy

Z hlediska fotografie je nejzajímavější líčení a oblékání nevěsty. Ovšem ne každá nevěsta stojí o to, mít takové fotky ve svatebním albu. Zde záleží na domluvě a na jisté rovnováze mezi snahou získat ty nejlepší momentky a respektováním nevěstina soukromí. Vždy záleží na samotné nevěstě, zda o focení příprav stojí.

Cesta na obřad

Pokud jste tedy věnovali dostatečný čas a píli přípravě, jistě to zvládnete. Při přesunu na obřad je vhodné vyfotit nastupující nevěstu a ženicha do aut (ty jsou v tu chvíli stejně důležité jako novomanželé) a pak rychle na místo konání svatby. Po příjezdu nevěsty na místo obřadu začne ten správný mumraj a shon. Většinou se vše nevyvede podle časového plánu, svatba začíná mít zpoždění a svatebčané jsou mírně nervózní. Při tomto shonu, máte ještě poslední možnost vyzkoušet, jestli vše funguje. Na místě vyfoťte vystupující nevěstu, ženicha a další klíčové osoby.

Svatební obřad

Pro nevěstu se ženichem jsou velmi důležité dvě věci, a to výměna prstýnků a novomanželský polibek. Kvůli těmto okamžikům, na které máte pouze dva záběry, si předem zkontrolujte nabití foťáku a blesku. Případná výměna baterek nějakou chvíli trvá a to si nemůžete dovolit. Pokud se Vám přeci jen nepodaří zachytit polibek, můžete požádat ženicha s nevěstou, ať jej zopakují. Nebude to sice originál, ale je to pořád lepší než nemít nic.

Snažte se fotit s bleskem odraženým o strop či stěnu, pokud máte, použijte také difuser. Při změně pozice se snažte chodit zadem a zbytečně nepřekážet. Sledujte reakce fotografovaných. Pokud Vám svatebčané dají najevo, že je jim Vaše počínání nepříjemné, respektujte to.

Gratulace 

Je vhodné fotit při gratulacích ty osoby, které jsou svatebčanům nejbližší. Při vycházení z obřadní síně je zvykem vrhat po novomanželech rýži, květiny apod., tyto akce trvají jen chvíli, takže opět musíte být připraven.

Svatební hostina

Pokud fotit hostinu, tak jen její začátek. Ke svatbě patří panáky, a i když budete mít chuť, určitě se nenechte přemluvit k nějakému většímu popíjení. Pamatujte, že musíte být připravení. Nezapomeňte fotit důležité okamžiky – rozbíjení talíře, sklízení střepů, společná polévka novomanželů, krájení dortu, házení kytice a podobné svatební tradice a radovánky. Není slušné fotit zúčastněné, kteří jsou „společensky unavení“.

Skupinové focení a portréty

Čím více lidí na skupinovém focení, tím více fotek. Je zde šance, že někdo z nich mrkne, podívá se jinam, schová se za jiného člověka nebo se shýbne. Proto je lepší mít z čeho vybírat.

Portrétní fotografování trvá většinou půl až tři čtvrtě hodiny a koná se zpravidla v parku, zámku, hradu nebo v historickém centru města.

Závěrem – fotografujte emoce

Svatba je radostnou událostí, kde o úsměvy i slzičky štěstí nebývá nouze. Při fotografování je potřeba vždy zachytit ten správný moment. Je sice hezké pokud máte fantastické fotky různých detailů například šatů a různé výzdoby, když vám unikl moment, jak plačící tatínek objímá dceru, která se zrovna vydává na cestu do nového života. Nervozita svatebčanů před obřadem, plačící rodiče, radost v očích nevěsty a ženicha, to vše jsou jedinečné momentky. Trvají někdy pár sekund a k jejich zachycení je nutné mačkat spoušť a někdy i kašlat na světlo a kompozici.

A pamatujte – nikdy nebude nic fungovat přesně podle plánu. Časový skluz, svědek nemůže najít občanku atd. Pokud takové okamžiky zachytíte, můžete mít tendenci je smazat jako nepovedené, ale nedělejte to, později se u nich mohou novomanželé bavit a vzpomínat, i když jim to v tu chvíli veselé nepřišlo. 



{##}