Foto Rittig

Fotografujeme oblohu a mraky

Mraky letící na obloze jsou vynikajícím tématem pro fotografování.


Mraky letící na obloze jsou vynikajícím tématem pro fotografování. Zvláště, je-li za některým kumulem mraků schované Slunce a kolem mraku se vytvoří věnec paprsků, nebo blíží-li se bouřka. Fotografováním oblohy mohou vzniknout velice zajímavé a pěkné snímky. Mnohdy bývají oblaka a mraky to nejatraktivnější na snímku, jinak celkem nudná a ničím nezajímavá krajina získá úplně jiný vzhled právě díky obloze na nebi.

Ačkoli se to nezdá, je fotografická scéna s mraky na obloze nesmírně dynamickou záležitostí. Co bylo ještě před chvílí, může být během pár sekund pryč. Kompozice mraků a světelná atmosféra se mění před očima doslova během okamžiku a chcete-li zachytit určitý výjev, musíte pracovat rychle. Vyplatí se oblohu s mraky neustále sledovat, protože opravdu zajímavý motiv se může ukázat každým okamžikem.

Nejvhodnější dobou pro fotografování mraků je západ slunce

Obloha kolem západu Slunce, je nádherná, protože vysoké cirry ještě září slunečním světlem, zatímco nižší mraky jsou ve stínu, díky tomu mraky vypadají plasticky a mají zajímavé barvy. Ale i během dne se dají pořídit krásné snímky, zvláště přižene-li vítr těžké bouřkové mraky.

Přibalte si přechodové filtry

Hlavním nebezpečím při focení krajiny je přepálená obloha. Zejména v situacích, kdy chcete například zachytit osvětlené mraky spolu s tmavším pozadím. Při focení mraků, nelze přepaly připustit. Zde pomůže focení do RAW formátu za použití přechodového ND filtru, který zkoriguje příliš velký světelný kontrast. Polarizační filtr může pomoci zvýraznit barvy a tonalitu. Namodralý závoj zredukujeme Sky filtrem.

Kompozice

Mraky můžete fotografovat jak samotné, tak i se zemí.  Zde platí pravidlo, že poměr mezi krajinou a oblohou by neměl být půl na půl. Někdy stačí i malý proužek země někde úplně dole. Při komponování snímku berte také v potaz shluky mraků a pozor na rušivé elementy jako větve stromů nebo nevzhledné elektrické vedení. Mohly by ve výsledku zbytečně odvádět pozornost diváka od hlavního motivu – tedy mraků.

Úprava v počítači?

Pokud zpracováváte fotografie ještě v grafickém programu, můžete mraky upravit k obrazu svému – přidat kontrast, ztmavit dešťové mraky, zdůraznit paprsky. Zde ovšem pozor, velice rychle a snadno to můžete přehnat a výsledek by mohl být již nevkusný a nerealistický. 



{##}