Foto Rittig

Jaké rozlišení fotografie?

Dnešní digitální fotoaparáty nám umožňují měnit rozlišení fotografií.


Dnešní digitální fotoaparáty nám umožňují měnit rozlišení fotografií. Jaké je tedy optimální rozlišení při fotografování? Každého hned asi napadne – to největší. Ovšem ne vždy nám to největší rozlišení pomůže.

Vždy je třeba si uvědomit, k jakému účelu nám budou snímky sloužit a zvážit, jaké rozlišení je opravdu potřeba. Vysoké rozlišení má své výhody i nevýhody. Při vysokém rozlišení jsou fotografie připraveny k jakémukoliv účelu, tedy velkému tisku nebo máte možnost snímky různě ořezávat a poté z nich tisknout kvalitní běžné fotografie. Při prohlížení na počítači máte na snímcích více detailů. Na druhou stranu vždy platí, čím větší rozlišení, tím více místa fotografie na paměťové kartě zabere. Například při focení na dovolené se tak může stát, že při vysokém rozlišení fotografií, budete mít brzo paměťová media plná a konec dovolené bude ještě v nedohlednu. Ukládání fotografií a přenos do počítače trvá pomaleji.

Pokud pořízené fotografie chcete pouze uložit na web nebo si je zařadit do svého rodinného alba, nemáte v úmyslu je jakkoli upravovat, bohatě stačí menší rozlišení. Pokud fotíte vzácné okamžiky nebo chcete snímek zvětšit a vytisknout třeba na zeď do rámečku, neváhejte nastavit co největší rozlišení.

Výhodou dnešních digitálních fotoaparátů je, že si můžete jednotlivé snímky zmenšit přímo ve fotoaparátu. Takže v případě potřeby lze snímky upravovat ještě před transferem do počítače nebo máte-li zaplněné paměťové médium. Z tohoto důvodu budete-li fotit na nejvyšším rozlišení, nic nezkazíte.

Zde jsou uvedené hodnoty, pro požadované velikosti tisknutých fotografií, které poskytnou lepší odhad, jak velký snímek pořídit, aby zůstala potřebná kvalita a přitom neměli nadměrně mnoho dat:

Velikost v cm Optimální rozlišení v Mpix
10 x 15   2
18 x 13 3,1
20 x 15 4
22 x 16,5 5
24 x 18    6
26 x 20    7,1
28 x 21 8

Takže jaké rozlišení ve fotoaparátu nastavit?

Obecně platí:

  • fotit ve vyšším rozlišení, pokud není předem jasné, k jakému účelu budou snímky sloužit
  • fotit v co největším možném rozlišení, které dovoluje kapacita paměťové karty
  • fotky do alba k obyčejnému prohlížení stačí fotit v rozlišení 1024×768 (tedy klasické rozlišení monitoru)
  • pokud se budou snímky nadále v PC upravovat, fotit při největším rozlišení
  • výjimečné nebo vzácné okamžiky fotit rovněž v co největším rozlišení


{##}