Foto Rittig

Noční fotografování

Fotografování v noci nebo za šera je velkou a zajímavou výzvou.


Fotografování v noci nebo za šera je velkou a zajímavou výzvou, jelikož tma noci může dodat vašim snímkům jedinečnou a specifickou atmosféru. Noční portrét, osvětlené město, temné zátiší, to vše jsou velmi zajímavá témata.

Scénický režim fotografování

Podívejte se do nabídky scénických režimů na vašem fotoaparátu, jistě tam najdete několik režimů pro fotografování v noci nebo za šera. Nejčastěji jsou označeny jako noční portrét a noční krajina. V těchto režimech je uzpůsobeno nastavení pro světelné podmínky noční fotografie.

Rozdíl mezi nimi je v tom, že noční krajina (noční scéna) má automaticky vypnutý blesk, zatímco noční portrét využívá blesku a delšího času. Použití delšího času závěrky pomáhá prokreslit pozadí a blesk osvětlí osobu. Kvůli využití delšího času se nehodí na pohybující se objekty.

Delší doba expozice a stativ

K pořízení fotografie za noci se využívá delší doba expozice pro dobré vykreslení motivu v pozadí. Volte raději pokud možno delší pro dodatečné prokreslení snímku, neboli čím delší čas, tím déle bude čip vystaven světlu. Z tohoto důvodu se neobejdete bez stativu, protože je téměř nemožné mít bez opory ostré nerozmazané fotky. Pro ostré fotky nezapomeňte, při využití stativu, vypnout stabilizaci obrazu na fotoaparátu.

Nižší citlivost

Při fotografování v noci není vhodná vyšší citlivost, na jednu stranu sice zkracuje potřebnou dobu expozice, ale zároveň sebou nese vyšší hladinu šumu, což negativně ovlivní celkový výsledek snímku. Pro dobrý snímek je vhodné mít citlivost nastavenou v rozmezí ISO 100 až ISO 800.

Clona

Nastavením clony můžete docílit zajímavého efektu. Například pouliční osvětlení bude při použití většího clonového čísla vypadat jako svítící hvězda, zatímco u nižšího čísla bude zdroj světla vypadat jako světelná koule. Zde záleží na vkusu každého fotografujícího. Při nižší cloně bude čip vystaven světlu f5.6 tedy pustí dovnitř více světla než f8.

Použití blesku při fotografování

Blesk při nočním focení má omezené použití. Použijeme ho tehdy, když fotíme objekty do vzdálenosti max. dosahu blesku (cca 3m). Jedná se spíše o noční portréty nebo momentky lidí v místnosti. 

Správná doba při fotografování v noci

Ty nejlepší fotografie nevznikají při naprosté tmě, ale cca hodinu po západu slunce, kdy má obloha nádech modré barvy. Můžete-li, vybírejte si pro focení raději oblohu čistou, bez mraků. Mraky na denních fotkách dodají snímku atmosféru, v noci je tomu ale spíše naopak.



{##}