Foto Rittig

Scénický režim portrét

Tímto scénickým režimem je vybaven snad každý digitální fotoaparát.


Tímto scénickým režimem je vybaven snad každý digitální fotoaparát. Nabízí nastavení parametrů vhodné pro pořizování portrétních fotografií. U klasického portrétu většinou požadujeme, aby fotografovaný model byl ostrý, ale pozadí okolo nevýrazné a mírně rozmazané. Nechceme, aby nic v pozadí rušilo divákův pohled a aby bylo jasné, co je hlavním motivem na snímku.

Fotoaparát v tomto režimu automaticky nastaví blesk, vyvážení bílé, malé clonové číslo, k němuž přizpůsobí čas uzávěrky. V případě focení za šera, nastaví režim blesku s redukcí červených očí. U některých fotoaparátů lze v tomto režimu tyto hodnoty nastavit také manuálně.

Je-li nastavena detekce tváře, fotoaparát vyhledá obličeje ve snímku a poté upraví ostření. Výsledkem jsou na fotografii ostré obličeje.

Využití režimu Portrét

Tento režim využijeme samozřejmě na focení osob, ale dá se použít také na zachycení detailu, u kterého požadujeme rozmazané okolí. U kompaktních automatů je to mnohdy jediná možnost, jak snížit hloubku ostrosti, kterou má jinak fotoaparát nastavenou na vysoké hodnotě.

Některé kompaktní fotoaparáty nabízí hned několik módů pro portréty jako například klasický portrét, skupinové foto, noční portrét, portrét dětí, portrét na pozadí atd. 



{##}